חדשות

הצלחה למבצע השתלת כליות צולבת בין ישראל לצ'כיה

הצלחה בשש השתלות שרשרת במסגרת תכנית ההצלבות שבין ישראל לצ'כיה | ברמב"ם פוצלה תרומה של שתי קרניות לארבעה נתרמים שונים

הכליות הוטסו בצידניות קרח מיוחדות. צילום: המרכז הלאומי להשתלות

שש השתלות שרשרת של כליות במסגרת תכנית ההצלבות שבין ישראל לצ'כיה בוצעו אתמול (ג'), כאשר מישראל הועברו לבית חולים בפראג שתי כליות ומצ'כיה הגיעו לארץ שתי כליות. ארבעה חולים ישראלים ושניים בצ'כיה נהנו מהמבצע הזה.

כך הוא התנהל: מישראל יצאה כליה מתורמת מרמב"ם ומתורם מ"שיבא", כאשר במקביל הגיעו שתי הכליות מצ'כיה שהושתלו ברמב"ם. מתוך שש ההשתלות שבוצעו כך ארבע הן בזכות תורם אלטרואיסט ששמו מופיע ברשימה הארצית של המרכז הלאומי להשתלות. המבצע המורכב החל ברמב"ם כבר בשעה ארבע לפנות בוקר אתמול ואחר כך "נכנס לפעולה" חדר הניתוחים ב"שיבא". הכליות הוטסו לפראג בצידניות קרח מיוחדות. ב-18:00 הגיעו לישראל הכליות שנתרמו בצ'כיה.

פרופ' רפי ביאר, יו"ר המרכז הלאומי להשתלות, אמר: "שיטת החלפת הכליות עם מדינות זרות הופכת יותר ויותר לשגרה. התוצאות מוכיחות את עצמן במיוחד כשנמצאת התאמה לחולים עם רמת נוגדנים גבוהה, שסיכוייהם לקבל השתלה בארץ נמוכים יותר וזאת בשל הבדלים אתניים שיש להם השלכות גם להבדלים אימונולוגיים".

ד"ר תמר אשכנזי, מנהלת המרכז הלאומי להשתלות: "התורמים האלטרואיסטים הנרשמים ישירות במרכז להשתלות מצטרפים למאגר ההצלבות. הניסיון מוכיח שעד היום הם הצליחו ליצור שרשרת התאמות נאה. מבחינות רבות תורם אחד מציל יותר מחולה אחד, אבל בשיטת ההצלבות תורם אלטרואיסט מביא מזור לארבעה חולים".

תרומה של שתי קרניות פוצלה לארבעה נתרמים ברמב"ם

אתמול גם הודיע המרכז הרפואי רמב"ם כי בזכות מכשור חדש ומתקדם שהופעל במחלקת העיניים, התאפשר לאחרונה לפצל תרומה של שתי קרניות לארבעה נתרמים שונים.

עד לפני שנים אחדות, כשהתעורר הצורך בהחלפת כל הקרנית במקרה של מחלה, תרומת קרניות ופיצול חלק מרקמות הקרנית לשניים התבצעו באופן ידני. הצלחת ההליכים הללו היתה תוצאה ישירה של המיומנות הכירורגית של הרופא המטפל והניסיון אותו צבר. אולם בשנים האחרונות, עם כניסת מכשור מתקדם ומדויק יותר, ניתן לפצל את הרקמה החולה בקרנית ולהחליף אותה ברקמה הרלוונטית. כלומר, אם רק רקמה אחת חולה, ניתן להחליף אותה ברקמה תואמת המגיעה מתרומת קרנית.

הליך החיתוך המדויק באמצעותו "נשלפת" הרקמה התואמת נקרא מיקרוקרטום (Microkeratome) והוא ניתן לביצוע באופן ידני או באמצעות מכשור ייעודי. המכשור המתקדם שהוכנס עתה לשימוש ברמב"ם, של חברת מוריה, מאפשר לבצע את ההליך הזה באופן מדויק במיוחד. המכונה החדישה מסייעת לצוות המטפל לדקק את הקרנית במהלך הניתוח וכך "לשלוף" את הרקמה הרצויה להשתלה, להקטין באופן משמעותי את הסיבוכים ולקצר דרמטית את תקופת ההחלמה.

ד"ר סרג'ו סוצ'אה, רופא בכיר במחלקת עיניים בבית החולים החיפאי, מסר: "בעבר הקרנית חולקה כדי להשתיל את השכבות שלה. אם היינו רוצים להשתיל את השכבה הקדמית היינו צריכים לוותר על השכבה הפנימית בגלל ההליכים הכרוכים בהכנה ובחיתוך הלא מדויקים. אם היינו רוצים להשתיל את החלק הפנימי, החלק הקדמי לא היה מספיק עבה לשימוש. כיום, הודות למכשור החדש, רמת הדיוק מאפשרת לחלק את קרנית שעובייה 500 מיקרון, כך שהחלק הקדמי מספיק עבה להשתלה, עובי הנע בין 400 ל-450 מיקרון והחלק האחורי שלה עומד על עובי של 100 מיקרון. השילוב של שתי התכונות הללו משפר מאוד את תוצאות הניתוח".

ד"ר שמואל גרפי, רופא בכיר במחלקת עיניים הוסיף: "הציוד החדש מאפשר לפצל את הקרנית, כך שהודות לתרומת שתי קרניות נפרדות מתורם אחד, ניתן להציל את ראייתם של ארבעה".

נושאים קשורים:  השתלת קרנית,  השתלת כליה,  חדשות,  פרופ' רפי ביאר,  ד"ר תמר אשכנזי,  ד"ר סרג'ו סוצ'אה,  ד"ר שמואל גרפי,  בית החולים רמב"ם,  השתלת איברים
תגובות
אנונימי/ת
08.11.2021, 08:16

מזל גדול של רמב"ם שיש להם את פרופ' אהרון הופמן מנהל היחידה להשתלות קיליה, כל השאר תופסים טרמפ.

אנונימי/ת
08.11.2021, 11:51

קודם כל תלמד לאיית בעברית, אבל כן, ללא הופמן....