חור מקולרי

תזמון אופטימלי ותוצא של ניתוח חוזר לתיקון חור מקולרי

מחקר מצא כי התערבות ניתוחית חוזרת הינה טיפול יעיל, בעיניים עם חור מקולרי שלא נסגר. זאת בעיקר כאשר מבוצעת תוך 3 חודשים מהניתוח הראשוני

04.03.2019, 14:49
עין (צילום: אילוסטרציה)
עין (צילום: אילוסטרציה)

מטרת המחקר הייתה להעריך את היעילות של ניתוח חוזר והתזמון האופטימלי לביצועו במקרים של חור מקולרי שלא החלים.

במחקר זה השתתפו 25 עיניים של 25 מטופלים. המשתתפים במחקר עברו טיפול לחור מקולרי שלא החלים, על ידי החלפת נוזל-אויר, בהזרקת C3F8 תוך עינית (Intravitreal). זאת לאחר שעברו ויטרקטומיה עם קילוף ILMי(Internal limiting membrane) והזרקת SF6. במסגרת המחקר נאספו מהמשתתפים מדידות של חדות ראייה עם תיקון (best-corrected). בנוסף נבדקו מאפיינים שנצפו בטומוגרפיה אופטית קוהרנטית, אשר כללו גם קוטר בסיס ותצורה של החור המקולרי. מדד נוסף שנלקח בחשבון הינו משך הזמן בין שני הניתוחים.

תוצאות המחקר הדגימו כי במטופלים אשר עברו ניתוח חוזר תוך 3 חודשים מהניתוח הראשון, נצפו שיעורי סגירה אנטומיים טובים יותר של החור המקולרי. זאת בהשוואה למטופלים שעברו ניתוח חוזר אחרי יותר מ-3 חודשים (P<0.05). שיפור נוסף נצפה במדידות של חדות ראייה עם תיקון (best-corrected), בעיניים שבהם החור המקולרי נסגר. בנוסף נמצא, כי בעיניים אשר הודגמו עם חור מקולרי בעל קצוות לא-סדירים  על ידי טומוגרפיה אופטית קוהרנטית, היו שיעורי סגירה אנטומית טובים יותר. זאת בהשוואה לעיניים אשר הודגמו עם חור מקולרי בעל קצוות עגולים.

מסקנת המחקר הייתה כי במטופלים עם חור מקולרי שלא נסגר, אשר עוברים זריקות גז חוזרות בתוך 3 חודשים מהניתוח הראשוני, ישנם שיעורי סגירה אנטומית טובים יותר. זאת בהשוואה למטופלים עם חור מקולרי שלא נסגר, אשר עברו התערבות חוזרת מאוחרת יותר.

מקור: 

Patel R. et al. (2019) Retina. 39, 314

נושאים קשורים:  חור מקולרי,  ויטרקטומיה,  ניתוחי עיניים,  זריקות גז,  מחקרים
תגובות