חדשות

מחירה של תרופה הוזנק פי 12 אך משרד הבריאות אוסר על יבוא החלופה הזולה

בזמן שקיים טיפול תרופתי חלופי זול יותר, משרד הבריאות מאלץ את קופות החולים לרכוש את התרופה היקרה למחלת ה-CTX הנדירה, שמחירה זינק מ-5,000 שקל ל-58 אלף שקל לחפיסה

תרופות. אילוסטרציה

חברת התרופות רשמה בישראל תרופה למחלה נדירה CTX, שבה חולים בישראל 46 אנשים, והזניקה את מחירה פי 12. כך מדווח הבוקר (ה') "דה מרקר".

בדיווח נמסר כי בשל ההתייקרות, קופות החולים עברו לרכוש תרופה מקבילה עם אותו חומר פעיל, עד שמשרד הבריאות ביטל במפתיע את היתר היבוא שלה.

העיתון ציין כי אשתקד הוקפץ במפתיע מחיר התרופה Leadiant, הניתנת לחולים במחלה הגנטית הנדירה CTX, פי 12: מ-5,000 שקל לחפיסה ל-58 אלף שקל. במקביל, כך מדווח, אוסר משרד הבריאות על קופות החולים לרכוש תרופה עם חומר פעיל זהה ביבוא מקביל מיפן כדי להוזיל עלויות, וכך מאלץ את הקופות לרכוש אך ורק את התרופה שמחירה זינק.

מחלת ה-CTX מתבטאת בהצטברות בלתי תקינה של כולסטרול ומשקעים שומניים אחרים ברקמות הגוף. החולים סובלים מפגיעות נוירולוגיות, קטרקט, טרשת עורקים מואצת, מחלות כלי דם ותסמינים נוספים החל בגיל הילדות או הבגרות המוקדמת. עם הגיל חלה התקדמות במחלה. התרופות לטיפול במחלה זו – Xenbilox ו-Chino – מונעות הצטברות המשקעים בגוף ומאטות את הידרדרות המחלה.

על פי הדיווח, בישראל 46 חולים במחלה, 35 מהם מבוטחי "הכללית". בעשור האחרון רכשה הקופה את התרופות ביבוא מקביל מחו"ל בעלות של כ-5,000 שקל לחפיסה וספגה את רוב העלות שלה. התרופה אינה רשומה בישראל ולא יכולה להיכלל בסל התרופות. באוקטובר 2017 רשמה חברת התרופות Leadiant את התרופה Xenbilox בישראל תחת השם CDCA Leadiant ואז גם הזניקה את מחירה.

בדיווח נמסר כי בשבוע שעבר התריע יו"ר דירקטוריון "הכללית" אלי אדמוני במכתב למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב כי "חיוב הכללית ברכישת Leadiant עלול לגרום לקופה גידול בהוצאותיה בסך כעשרה מיליון שקל בשנה". אדמוני ציין כי ראוי שמשרד הבריאות יסייע ל"כללית" למצוא פתרון "שלא יעדיף את כיסן של חברות התרופות על פני הקופה הציבורית".

בדיוני ועדת סל התרופות האחרונה החליטו חבריה לא להיכנע לתמחור החדש ולא אישרו הכנסתה לסל, זאת בידיעה שלקופות עומדת החלופה הזולה יותר, Chino היפנית.

MBI יבואנית התרופה מסרה בתגובה כפי שמתפרסם בעיתון: "הטיפול היחיד לחולים ב-CTX הוא תרופה בשם CDCA Leadiant שבה הושקעו מחקרים רבים. היא קיבלה אישור FDA ו-EMA. התרופה Chino מיוצרת ומשווקת ביפן, איננה מוכרת בארץ ובעולם, איננה מאושרת לחולי CTX ולא נעשו עליה מחקרים על המחלה".

מתגובת משרד הבריאות בדיווח עולה כי הוגשה תביעה לבית הדין האזורי לעבודה על ידי מטופל הדורש לקבל טיפול באמצעות התכשיר הרשום וכי משרד הבריאות מקיים בדיקות ודיון מקצועי ויגבש עמדתו בנושא בימים הקרובים.

נושאים קשורים:  חולי CTX,  מחלות נדירות,  Chino,  Leadiant,  משרד הבריאות,  Xenbilox,  יוקר התרופות,  חדשות,  ועדת הסל,  שירותי בריאות כללית
תגובות
אנונימי/ת
17.08.2018, 10:00

תמוה ביותר.............

אנונימי/ת
17.08.2018, 10:09

ממש לא תמוה. כאשר לא רושמים תרופה בארץ, בגלל שזה "לא נוח" או דורש עבודה נוספת מצד חברת התרופות, אז אין בעצם פיקוח על התרופה, אין חובה לקבל עלון לצרכן, ואין מי שינטר תופעות לוואי. הפתרון הפשוט ביותר נקרא "29ג". או במילים אחרות פתרון מהיר לסתימת חורים והימנעות מלקיחת אחריות על חשבון סיכון של המטופלים.

אנונימי/ת
17.08.2018, 12:43

והאחריות כמובן על הרופא הממלא 29 ג. וכך משרד הבריאות גם לא עובד קשה, גם אינו נושא באחריות וגם יכול לנקוט רגולציה עד כדי נקיטת סנקציות כלפי הרופא. וכיוון שהסתדרות הרופאים מייצגת את הרופאים נבקש לפחות את עמדתה.

אנונימי/ת
21.08.2018, 11:52

כידוע לחברות תרופות רבות בעולם אין אמון במשרד הבריאות הישראלי והן סבורות שהוא אינו שומר על הקנין הרוחני שלהם ומדליף אותו לחברות גנריות ישראליות ובראשן טבע. לכן הן רושמות בישראל רק תרופות שאין לגביהן ערך בהגנה על הקניין הרוחני.

17.08.2018, 12:53

https://www.bmj.com/content/361/bmj.k2103

Dutch hospital makes own drug for rare condition after manufacturer hikes price to €170 000

אנונימי/ת
17.08.2018, 16:31

יש לברר מדוע FDA ו- EMA לא אישרו שימוש בתרופה היפנית CHINO במחלת ה-CTX

אנונימי/ת
21.08.2018, 11:41

קודם כל יש לשאול האם בכלל הוגשה בקשה. לבד מזאת, יש גם לברר למה אופטלגין לא מאושר ע"י ה-FDA ולמה מטפורמין אושר שם רק ב-1994.

אנונימי/ת
21.08.2018, 11:39

לא מדובר בשיטה חדשה. דבר דומה עם מלטונין וסירקדין של טבע.