חדשות

טיפול בתאי גזע סייע לשיקום ראייה במטופלים עם פגיעה בקרנית

שימוש ראשון בעולם בשתלי אפיתל קרנית שיוצרו מתאי גזע מושרים אנושיים הביא לתוצאות טובות במטופלים הסובלים מחוסר בתאי גזע לימבליים

קרנית העין. אילוסטרציה

טיפול בתאי גזע סייע לשיקום ראייה באנשים עם פגיעה בקרנית. כך עולה ממחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת The Lancet.

אפיתל הקרנית, השכבה החיצונית השקופה של העין, מתחדש באופן קבוע מתאי גזע הממוקמים בטבעת הלימבוס, האזור הכהה סביב הקשתית. פגיעה במאגר תאי הגזע הללו, מצב הנקרא מחסור בתאי גזע לימבליים (LSCD), גורמת להיווצרות רקמת צלקת על הקרנית ועלולה להוביל לפגיעה קשה בראייה.

כעת, טיפול חדשני המבוסס על תאי גזע מושרים (iPS) הביא לשיפור משמעותי בראייה של ארבעה מטופלים הסובלים מחוסר בתאי גזע לימבליים. המחקר הוא השימוש הראשון בעולם בשתלי אפיתל קרנית שיוצרו מתאי גזע מושרים אנושיים.

במחקר שנערך במחלקת העיניים בבית החולים האוניברסיטאי של אוסקה ביפן, טופלו ארבעה מטופלים: אישה בת 44 וגבר בן 72 עם מחסור בתאי גזע בקרנית מסיבה לא ידועה, גבר בן 66 הסובל ממחלה אוטואימונית הפוגעת ברקמות העין (פמפיגואיד ממברנות ריריות העין) ואישה בת 39 שפיתחה נזק לעין בעקבות תגובה חמורה לתרופה (נמק אפידרמי רעיל).

בכתבה על המחקר ב-Nature נכתב כי צוות המחקר, בראשות ד"ר קוהג'י נישידה, פיתח פרוטוקול ייחודי ליצירת שתל אפיתליאלי שקוף מתאי iPS. התאים נוצרו באמצעות תכנות מחדש של תאי דם מתורם בריא. הפרוצדורה כללה הסרת הרקמה הצלקתית מהקרנית הפגועה והשתלת השכבה האפיתליאלית החדשה, בתוספת עדשת מגע מגנה.

השתלים (iCEPS) בוצעו בשני שלבים, כאשר שני המטופלים הראשונים קיבלו תרופה המדכאת את מערכת החיסון (ציקלוספורין) במינון נמוך, והשניים האחרים לא קיבלו טיפול לדיכוי מערכת החיסון.

במעקב של שנתיים לא נצפו תופעות לוואי חמורות, כולל היעדר התפתחות גידולים או דחייה חיסונית משמעותית - גם בשני מטופלים שלא קיבלו טיפול אימונוסופרסיבי. כל המטופלים הראו שיפור מיידי בראייה וירידה בשטח הקרנית המושפע מ-LSCD, כולל שיפור בחדות הראייה המתוקנת למרחק ובעכירות הקרנית. בשלושה מטופלים השיפור נשמר מעל שנה, בעוד שבמטופל הרביעי נצפתה נסיגה מסוימת. התוצאות הטובות ביותר הושגו בשני המטופלים שקיבלו טיפול אימונוסופרסיבי.

החוקרים מציינים כי המנגנון המדויק לשיפור הראייה עדיין אינו ברור לחלוטין. ייתכן שהתאים המושתלים התרבו בקרנית המקבל, או שההשתלה עוררה הגירה של תאים מאזורים אחרים בעין. לחלופין, עצם הסרת הרקמה הצלקתית עשויה היתה לתרום לשיפור.

צוות המחקר מתכנן להתחיל ניסויים קליניים נרחבים יותר לבחינת יעילות הטיפול. התוצאות הראשוניות מצטרפות למגמה מבטיחה של טיפולי תאי גזע במחלות עיניים, ומדגישות את הפוטנציאל הטמון בגישה זו.

נושאים קשורים:  טיפול בתאי גזע,  אפיתל הקרנית,  מחקרים,  רפואת עיניים,  חדשות
תגובות