במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת European Journal of Ophthalmology, ביקשו החוקרים לתאר תוצאים ראייתיים וקליניים של שתל דקסמתזון (שחרור מושהה) תוך-זגוגיתי (Ozurdex), לטיפול בבצקת מקולרית ציסטואידית (cystoid macular oedema – CMO) משנית להשתלת קרנית (endothelial keratoplasty – EK) ועמידה לטיפול מקומי.
עוד בעניין דומה
המחקר הנוכחי כלל סך של 131 עיניים (111 נבדקים) אשר עברו EK מבודד\משולב (52 DSAEK [40.0%] ו-79 DMEKי[60.-0%]) בבית החולים האוניברסיטאי Southend University Hospital (ינואר 2010-פברואר 2022), עם מעקב מינימלי של 6 חודשים. בדיקות SD-OCTי(spectral-domain macular optical coherence tomography), בוצעו בכלל המטופלים החשודים ל-CMO,י7 מקרים (5.3%) אכן זוהו עם האבחנה. מטופלים עם סוכרת הוצאו מהמחקר.
תוצאות המחקר הדגימו כי 2 מהנבדקים עם CMO הגיבו לטיפול המקומי עם קורטיקוסטרואידים. שאר 5 הנבדקים עם CMO עברו השתלה תוך-זגוגיתית של שתל דקסמתזון. מטופל אחד מאלו האחרונים נדרש להליך השתלה חוזר, עקב CMO חוזר. כלל ה-CMO התייצגו בתוך חודשיים מביצוע ההשתלה. 4/5 עיניים אשר טופלו עם השתל, השלימו בדיקת Snellen BCVA עם ציון של עד 6/9.5. מטופל אחד אשר התייצג עם עלייה בלתי-נשלטת בלחץ תוך-עיני (Intraocular Pressure – IOP), למרות קבלת טיפול מקסימלי, נדרש למיקרו-שאנט בהול (PreserFlo Ab-Externo MicroShunt).
מתוצאות מחקר זה עולה כי שתל תוך-זגוגיתי של דקסמתזון בשחרור מושהה, מהווה טיפול יעיל ובטוח ברוב מקרי CMO משני ל-EK עמיד לטיפול מקומי. עם זאת, המטופלים העוברים את ההשתלה צריכים להיות מנוטרים ומטופלים בהקדם בכל מקרה של עלייה משנית ב-IOP.
מקור: