תכנית לתרומת איברים, שהשיק אשתקד משרד הבריאות הפלסטיני, צוברת תאוצה. עד כה, כ-600 איש חתמו על אישור לתרום את הקרניות שלהם לאחר מותם, ובמסגרת התכנית בוצעו כבר כ-122 השתלות של קרניות וכ-120 השתלות כליה. על כך מדווח מוחמד זענון בשיחה מקומית.
עוד בעניין דומה
לצד סיפוריהם של תורמים ומטופלים מצטט הכותב את ד"ר יחיא ח'אדר, ראש התכנית הלאומית להשתלת קרניות, שלדבריו יש בעזה אופטלמולוגים ומנתחים מומחים המבצעים עשרות השתלות של קרניות וגם של כליות בבתי החולים המקומיים. "פציינטים נהגו לנסוע לארצות השכנות לצורך השתלת קרנית, מהלך שכרוך בסבל רב, במיוחד כשהמעברים סגורים. אבל כעת הם יכולים לעבור השתלה בחינם ובתנאים מצוינים", אמר.
בכתבה מובא גם סיפורו של מוחמד אבו ערג'ה שאובחן עם קרטוקונוס בגיל עשר ונהג להחליף את משקפי הראייה שלו מדי שלושה חודשים, עד שחלה הידרדרות חמורה בראייתו. הוא נסע למצרים והשתיל עדשות תוך עיניות, אך ההשתלה לא השיגה את התוצאה המיוחלת.
ב-1997 עבר השתלת קרנית בירדן, בעלות של 2,200 דינרים ירדניים עבור הקרניות עצמן ועוד 700 דינרים לכיסוי עלויות האשפוז והניתוח, וזאת בנוסף לעלויות הנסיעה והלינה. ראייתו נותרה יציבה עד שנת 2015, אז חלה הידרדרות חדה בעינו הימנית והתפתח קרטוקונוס בקרנית. ניתוח לא שיפר את המצב, עד שבית החולים לעיניים סנט ג'ון בעזה הכריז על התכנית להשתלת קרניות.
"הרופאים וההתנהלות היו מצוינים ממש", סיפר אבו ערג'ה. "רואים שממש אכפת להם עמוקות מהחולים. הרבה יותר טוב לעשות ניתוחים כאלה בעזה מאשר לנסוע למצרים או לירדן, כי שם זה יקר מאוד בעוד שכאן בעזה הניתוח בחינם למי שמחזיק בביטוח רפואי. שילמתי רק 50 שקל".