גלאוקומה סגורת-זווית מהווה גורם מרכזי לעיוורון וגורם סיכון משמעותי לליקוי ראייה דו-צדדי חמור. התקפים של סגירת זווית חריפה (acute angle-closure – AAC) בעקבות הרחבת אישונים מהווה מושא לדאגה רבה בקרב רופאים ומטפלים.
עוד בעניין דומה
במסגרת מחקר התערבותי אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Ophthalmology Glaucoma ביקשו החוקרים להעריך את הסיכון של AAC לאחר הרחבת אישונים תרופתית, וזאת בקרב מטופלים סיניים אשר הוגדרו עם חשד לסגירת זווית דו-צדדי ראשונית (primary angle-closure suspects – PACS).
במחקר אקראי מבוקר זה נכללו 889 חולים עם PACS דו-צדדי, בגילאי 50-70 שנים. הנבדקים זוהו באמצעות סקר קהילתי אשר נערך בגואנגג'ואו, סין.
במסגרת ניסוי Zhongshan Angle-Closure Prevention Trial,יPACS דו-צדדיים טופלו עם אירידוטומיה היקפית בלייזר (laser peripheral iridotomy) בעין אחת שנבחרה באופן אקראי, כאשר העין השנייה שימשה כביקורת (לא טופלה כלל). במשך 72 חודשי המעקב, עברו המשתתפים 6 טיפולים להרחבת אישונים עם 5% phenylephrine ו-0.5% tropicamide. התוצא העיקרי של מחקר זה היה השכיחות והסיכון ל-AAC בעקבות הרחבת אישונים בעיניים מטופלות ובלתי מטופלות.
תוצאות המחקר הדגימו כי בסך הכל, אך ורק התקף AAC דו-צדדי אחד נרשם, וזאת במהלך ביקור שבועיים לאחר ביצוע LPI. מלבד מקרה זה, כלל לא נרשמו מקרי AAC אחרים בעיניים אשר טופלו עם LPI. בעיניים אשר לא טופלו התרחשו 4 התקפים נוספים: 2 התרחשו לאחר הרחבה (1 לאחר 54 חודשים ו-1 לאחר 72 חודשי מעקב) ו-2 התרחשו באופן ספונטני. הסיכון ל-AAC לאחר הרחבת אישונים בעיניים לא מטופלות עמד על אחד ל-1,587 הרחבות. הסיכון ל-AAC ספונטני בעיניים הלא מטופלות היה 0.44 לכל 1,000 שנות עין (רווח בר-סמך 95%: 0.11-1.77 לכל 1,000 שנות עין).
מתוצאות מחקר עולה כי הסיכון להתקפי AAC בעיניים עם PACS היה נמוך ביותר, וזאת, אפילו בקבוצת הסיכון הגבוה אשר עברה הרחבת אישונים תרופתית חוזרת ונשנית במהלך 6 שנות מעקב. LPI מניעתי הפחית את הסיכון הזה, אשר הינו קטן ובכל זאת ריאלי.
מקור: